Bahan A :
2 cawan gandum
2 cawan serbuk coklat
1 sudu kecil soda
1 sudu kecil serbuk penaik
--->semua bahan2 diatas diayak dalam 1 bekas
Bahan B:
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 cawan gula
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
--->campurkan semua bahan di atas..kacau sehingga semua bahan sebati
Bahan C - Utk topping :
1/2 cawan serbuk koko van houten
1/2 cawan susu pekat
2 sudu besar air panas
1 sudu besar butter @ marjerin
Campurkan
semua bahan dan masak secara double boiler hingga agak pekat dan
sebati. kemudian curah atas kek coklat yang sudah dikukus
Cara-cara :
Gaulkan kan bahan A dan bahan B..kacau sampai rata..setelah rata, masukkan 1 cawan air panas.kacau rata..kemudian, masukkan ke dalam loyang yang telah di sapu minyak pada keseluruhan permukaan loyang.
Kemudian tutup loyang td dengan alu foil dan kukus selama 2 jam..(air dalam kukusan kena tgk dalam sejam sekali kerana dikhuatiri air kering..)...bila kek sudah masak selama 2 jam, terbalik kan ke dalam bekas untuk di pastu topping coklat (bahan C).
*kek ni masukkan dalam peti ais..bia kan dalam 1 hari atau 2 hari..baru sedap untuk di makan..;)*
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment