Saturday, December 29, 2018

Bubur Pulut Hitam

Bahan-bahan:

Pulut Hitam (dlm 3 pot nasi)
Santan (me guna santan kara 1 kotak kecil jer)
Gula (secukup rasa)
2 helai Daun Pandan
Air (tenggelam pulut dan sehingga pulut pecah2)
Secubit garam

Cara-cara:

Rendam pulut semalam dlm air. (untuk lembutkan pulut dan jimat masa masak pulut esoknya)
Esoknya, bilas pulut yang dah direndam dan rebus pulut dengan air melebihi sehingga pulut pecah-pecah.. Jika air dah surut dan pulut masih tak pecah, boleh tambah lagi air sehingga pulut betul-betul pecah. Kemudian masukkan daun pandan, santan, gula dan garam sehingga menggelagak dan masak. (kacau yer, utk dptkan pulut santan yang cantik). Okay bubur pulut hitam is done.. Selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment

 

~Resepi Munie~ Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez