Butir Nangka
Bahan-bahan butir nangka
- 4 cawan tepung beras pulut
- Air
- Sedikit kapur makan
- Secubit garam dan pewarna kesukaan
- Kuah:
- Santan kara kotak kecil
- Gula secukup rasa
- Garam secubit
- Daun pandan
Cara menyediakan dan memasak:
- Masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. Kacau...
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul.
- Buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. Tambah air ikut keperluan.
- Panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... Bila masak ia akan timbul.
- Apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
- Untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan ke dalam periuk, masaklah hingga mendidih.
- Bila dah siap bolehlah dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. Sedia untuk dihidang...
- Lebihkan santan kalau nak kuah banyak. Begitu juga dengan halba. Boleh ditambah sukatannya kalau suka
No comments:
Post a Comment