Bahan-bahan peram:
2kg kobis panjang, garam
Bahan-bahan sos:
2 sudu mkn cili kering yang dah digiling (sebab tak de cili korea so cili kering)
2 sudu mkn sos ikan
1 sudu mkn garam
1 sudu mkn gula perang
1 batang daun bawang
3 labu bawang besar
3 cm halia (lebih kurang)
Proses pemeraman
1. Basuh kobis panjang dengan bersih dan potong sepanjang 1 inci
2. Gaulkan kobis panjang dengan garam dan biarkan semalaman
Proses pembikinan sos
1. Kisarkan bawang putih dan bawang besar dan halia
2. Hiris dauh bawang
3. Gaulkan bahan kisaran dengan cili, sos ikan, garam, gula perang dan daun bawang. biarkan selama setengah jam.
Proses campur sos dan kobis panjang
1. Guna sarung tangan, campurkan sos kobis, pastikan semua kobis bersalut dengan sos.
2. Masukkan dalam tupperware dan biarkan selama 4 hari dalam peti sejuk dan boleh mkn.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment