Bahan-bahan Tumis :
Marjerin,
5biji bawang putih yang dimayang,
1 biji bawang besar yang dimayang,
sehelai daun pandan
*semua bahan di atas ditumis
Sup rebusan Ayam:
3 labu bawang putih (lenyek sedikit)
Halia(hiris bulat2)
Ayam
Sos Lada:
6 biji lada besar ,
1 biji tomato,
11 biji asam limau nipis,
1 ulas bawang putih,
sedikit air rebusan ayam,
garam,
gula
*semua bahan di atas dikisar.
Ayam Perap:
Ayam dari rebusan ayam dikeluarkan dan diperap dengan kicap masin, kicap manis, sos tiram maggie. Kemudian digoreng.
*Air perapan kicap ayam tadi boleh digunakan sebagai sos kicap ayam
Nasi :
Beras dibasuh, air rebusan ayam lebih 1 dari sukatan beras, campur dengan bahan2 tumis, garam secukup rasa.
Kuah Sup:
Apabila ayam dikeluarkan, masukkan garam secukup rasa, masukkan kiub ayam, masukkan rempah sup bunjut, masukkan bawang goreng, daun sup yang dihiris, daun bawang yang dihiris.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment