Bahan-bahan :
- 1/2 bungkus bihun (200 gm)- rendam hingga lembut dan toskan
- 4 biji bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 sudu besar udang kering - direndam seketika dan toskan* (* ditumbuk)
- 4 biji cili padi (boleh adjust ikut tahap kepedasan yang diingini) - ditumbuk atau diketuk sahaja*
- Sedikit isi ayam yang dipotong dadu atau daging lembu yang dihiris nipis
- 2 sudu besar tom yam paste ATAU 1 kiub tom yam
- 2 batang serai - diketuk
- 4 helai daun limau purut - dicarik
- 1/2 batang lobak merah - dipotong memanjang dan nipis
- 1/2 cawan air
- Garam dan sedikit gula
- Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara :
- Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk dan juga serai hingga naik baunya.
- Masukkan daging atau isi ayam dan biar seketika.
- Masukkan pes tom yam, lobak merah dan daun limau putut. Kacau rata.
- Masukkan air, garam dan gula dan gaul rata. Kemudian masukkan bihun dan gaul sebati.
- Tutup api dapur dan boleh dihidangkan.
Lau x nk masuk pes perah limau nipis ng daun purut pn dh rs tomyam..
ReplyDeleteo0oo..mcm tu... haha.. dop tau kaler.. kite ikut resepi dlm internet je.. okeh..TQ.. :)
Delete