Wednesday, June 16, 2021

PUDING BUIH BERKUAH KASTAD

 PUDING BUIH BERKUAH KASTAD



Bahan puding :

1 bungkus agar2 tali (20gm)

1 liter air

1/2 cawan gula

5 biji telur (asingkan kuning dan putih)

2 biji kuning telur

I sudu kecil esen vanila

sirap  (ikut la nk warna apapun)


Bahan kuah kastard :

1 tin susu sejat

1 1/2 tin air (guna tin susu sejat)

1 sudu besar kastad

3 biji kuning telur

8 sudu besar gula (ikut nk manis mana)

1sudu kecil esen vanila


CARA MEMASAK :

1. Mula-mula didihkan air, dah mendidih masukkan agar2 tali. Kacau sehingga agar2 betul2 larut. Kemudian sejukkan.


2. Asingkan kuning dan putih telur.


3. Masukkan telur putih dlm bekas lain, putarkan dengan kelajuan maximum sehingga telur putih tu jadi kembang dan meringue


.4. Kalau terbalikkan bekas dia tak jatuh dah.


5. Masukkan telur kuning 2 biji tadi, putar lagi.Putar sampai betul2 sebati.


6. Kemudian masukkan gula,esen vanila, putar lagi sampai sebati dan gebu.


7. Lepas tu dgn perlahan masukkan larutan agar2 tadi. Pastikan larutan dah sejuk tau.Jgn letak panas suam nanti buih tak menjadi,kemudian sambung putar


9. Masukkan pewarna. Putar lagi hingga betul2 sebati.


10.Dah selesai,Masukkan dalam acuan.

11.Masukkan dlm peti ais.

12.Sementara tunggu puding mengeras dan betul2 sejuk,kita buat kuah kastard pulak .


13.Masukkan semua bahan kuah kastad dlm periuk.. Tapi utk tepung kastad tu lebih baik larut dlm air sikit..baru curah dlm periuk.

14.Panaskan sehingga mendidih,jgn berhenti kacau sbb dia cepat hangit..

15.Dah mendidih dan bau wangi,tutup api. Tapi pastikan korang kacau lagi. Sehingga kurang buih, lepas tu boleh sejukkan.

16.Puding dah sejuk..kuah kastard dah sejuk, sedia dihidang

No comments:

Post a Comment

 

~Resepi Munie~ Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez