Sagu berkuah susu kastad
Bahan puding sagu:
- sagu
- Air secukupnya - untuk merebus
- Sedikit sirap ros jika sagu tak berwarna
Cara penyediaan:
- didih air mengelegak..
- masukkan sagu tanpa basuh
- kacau dan tutup 10minit
- buka dan kacau..
- tambah air panas lagi
- tutup dan siap
- Masak sehingga sagu bertukar menjadi jernih.
- Siramkan sagu yang masih panas dibawah air yang mengalir dengan menggunakan penapis & dikacau supaya kanji sagu keluar.
- Toskan sagu tadi & masukkan ke dalam acuan yang bersesuaian supaya senang untuk dihidang.
- Simpan di dalam peti sejuk.
Bahan kuah kastard:
- 3 sudu makan tepung kastard
- 1 tin susu cair
- 1 tin air (guna tin susu cair)
- 8 sudu makan gula - tak suka manis kurangkan
- secubit garam
Cara penyediaan:
- Campurkan semua bahan diatas, masak sehingga semuanya larut. Sentiasa kacau hingga mendidih.
- Kuah sedia digunakan untuk dimakan bersama puding sagu.
No comments:
Post a Comment