Saturday, June 12, 2021

Sagu berkuah susu kastad

 Sagu berkuah susu kastad



Bahan puding sagu:

  1. sagu
  2. Air secukupnya - untuk merebus
  3. Sedikit sirap ros jika sagu tak berwarna


Cara penyediaan:

  1. didih air mengelegak..
  2. masukkan sagu tanpa basuh
  3. kacau dan tutup 10minit
  4. buka dan kacau..
  5. tambah air panas lagi
  6. tutup dan siap
  7. Masak sehingga sagu bertukar menjadi jernih.
  8. Siramkan sagu yang masih panas dibawah air yang mengalir dengan menggunakan penapis & dikacau supaya kanji sagu keluar.
  9. Toskan sagu tadi & masukkan ke dalam acuan yang bersesuaian supaya senang untuk dihidang.
  10. Simpan di dalam peti sejuk.


Bahan kuah kastard:

  1. 3 sudu makan tepung kastard
  2. 1 tin susu cair
  3. 1 tin air (guna tin susu cair)
  4. 8 sudu makan gula - tak suka manis kurangkan
  5. secubit garam


Cara penyediaan:

  1. Campurkan semua bahan diatas, masak sehingga semuanya larut. Sentiasa kacau hingga mendidih.
  2. Kuah sedia digunakan untuk dimakan bersama puding sagu.

No comments:

Post a Comment

 

~Resepi Munie~ Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez