Atas Kali ke dua----Bawah pulakPertama Kali cuba dan Menjadi..suke..:) |
Munie nye kek..:) |
Bahan A – gula hangus:
2 sudu besar gula caster
Cara: Taburkan gula secara sekata di atas loyang dan masak atas api perlahan sehingga perang. Ketepikan, biar sejuk
Cara: Taburkan gula secara sekata di atas loyang dan masak atas api perlahan sehingga perang. Ketepikan, biar sejuk
Bahan B – karamel
1/2 tin susu cair (susu luna tin besar- susu cair apa2 pun ok..sy gune susu cair f&n je)
70 gram (8 sudu besar) gula caster – nak kurang manis, 7 sudu sudah cukup
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
Cara: Kacau sebati – pastikan tiada buih dan tapis di atas gula hangus yang sudah beku
70 gram (8 sudu besar) gula caster – nak kurang manis, 7 sudu sudah cukup
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
Cara: Kacau sebati – pastikan tiada buih dan tapis di atas gula hangus yang sudah beku
Bahan C – kek
140 gram tepung gandum
70 gram gula castor (8 sudu besar)
3 biji kuning telur
135 ml air (7 sudu besar)
7 sudu besar minyak sayuran
1 sudu teh baking powder (tidak perlu jika menggunakan tepung naik sendiri)
Cara: Kuning telur, air dan minyak dipukul sehingga kembang. Masukkan gula, pukul lagi hingga naik sekali ganda. Masukkan tepung dan baking powder
70 gram gula castor (8 sudu besar)
3 biji kuning telur
135 ml air (7 sudu besar)
7 sudu besar minyak sayuran
1 sudu teh baking powder (tidak perlu jika menggunakan tepung naik sendiri)
Cara: Kuning telur, air dan minyak dipukul sehingga kembang. Masukkan gula, pukul lagi hingga naik sekali ganda. Masukkan tepung dan baking powder
Bahan D – meringue
6 biji putih telur
70 gram gula castor (8 sudu besar)
1 sudu teh cream of tartar
Cara: Pukul bahan-bahan atas sehingga kembang dan tidak jatuh bila diangkat dengan sudu
70 gram gula castor (8 sudu besar)
1 sudu teh cream of tartar
Cara: Pukul bahan-bahan atas sehingga kembang dan tidak jatuh bila diangkat dengan sudu
Cara satukan bahan C dan D :
Satukan C dan D, dan kaup balik sehingga sebati.
Bahagikan kepada 3 bahagian, dan titiskan pewarna berlainan kepada setiap bahagian. Kacau sehingga warna sebati.
Satukan C dan D, dan kaup balik sehingga sebati.
Bahagikan kepada 3 bahagian, dan titiskan pewarna berlainan kepada setiap bahagian. Kacau sehingga warna sebati.
Langkah akhir sebelum masak:
Di dalam loyang berisi karamel dan gula hangus tadi, sendukkan 1 bahagian warna kek ke bahagian tengah karamel. Sendukkan warna yang lain ke tengah-tengah bahagian adunan kek yang disendukkan sebelum ini. Ulang prosen ini sehingga adunan kek habis.
Panaskan oven dengan suhu 375 F (190 c). Masak kek secara double boiler (letak di atas loyang lain yang berisi air).
Masak selama 40 minit di bahagian bawah oven.
Masak selama 40 minit di bahagian bawah oven.
p/s : lupe lak ambik resepi ni kat ne..pe pun..thanks for sharing..:)
Jenuh cari resepi munie ni ..jupe gok...nok suh buat jauh...hahahha
ReplyDeleteJenuh cari resepi munie ni ..jupe gok...nok suh buat jauh...hahahha
ReplyDelete