Air Rebusan :
Rebus air, daun pandan, minyak, rempah 3 beradik
Kacang Dal :
Rendam kacang dal sehingga kembang, rebus, letak minyak sedikit
Masak rempah ayam :
Lada hijau 10biji, tomato 5 biji, bawang merah 20 biji, bawang puith 6 biji, halia besar ibu jari. Semua bahan diatas dikisar dan digaulkan dengan 3 bungkus rempah dalca solehah, rempah 3 beradik 1 bungkus kecil, daun pandan 3 helai yang telah dicarik-carik, kunyit debu, susu cair, minyak sapi. Panaskan minyak, masukkan bahan-bahan rempah ayam diatas, masukkan ayam, santan 2bungkus, air, garam, gula.
Nasi Beriani:
Beras yang direndam ditapis, masukkan dalam kukusan, rebus sampai keluar asap. keluarkan, gaulkan dengan air rebusan, arongkan dan dibiarkan seketika. Masukkan balik ke dalam kukusan, masukkan daun pandan kedalam kukusan. biarkan sehingga keluar asap, keluarkan dan bahagikan kepada 2bahagian nasi, masukkan dalam perik yang telah disapu marjerin.
Lapisan pertama nasi, taburkan cat kuning, asam limau nipis, daun pudina, sadri, tumbor, bawang goreng, tomato soso, kacang peas, kismis, susucair, kuah ayam.
Lapisan atas nasi, tabur bahan seperti lapisan pertama, letakkan ayam, tutup denga lesung letak air atas tudung periuk. Biarkan masak(berbau). Apabila masak, gaulkan dan panaskan dalam periuk nasi elektrik.
Kuah Dalca :
Panaskan minyak, tumis lada, tumis rempah(10bawang kisar,5bwgputih,halia,digaul dengan 1 bungkus rempah dalca solehah), rempah kari, masukkan air asam jawa, masukkan santan, daun kari, air, kaki ayam, tulang ayam, garam, gula, nisan separuh, ajinomoto, kacang dal rebus, masukkan kentang, kacang panjang, lobak, kacang lendir, terung bulat, biarkan masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment